Блог

Соло обиколка на света с ветроходна яхта!

80-годишният Васил Куртев е един от най-успешните и най-щастливите ветроходци в световен мащаб, тъй като успя да осъществи мечтата си за околосветско плаване и да посрещне юбилейния си 80-ти рожден ден в Индийския океан! Той е трикратен носител на наградата "Златен глобус" на Фондация "Кор Кароли".

 

Мореплавателят акостира вчера (17 май, 2017) на кея на Морската гара във Варна, където бе чакан и посрещнат от семейство, приятели и медия.

След като швартова яхтата "Одесос" и слезе на сушата, приятелите му го окичиха с Лавров венец за високото постижение и успешния му край!

 

"Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек! Обичам ви всички!", това бяха първите думи на ветроходеца след като акостира на пристана.

 

Васил Куртев отплава за околосветското пътешествие на 5 август 2015 г. от пристанището в Балчик с яхтата си "Одесос", собственоръчно строена от него и брат му Неделчо Куртев.

 

Освен за местата, които най-много са му се понравили (а именно Маркизките острови), д-р Куртев разказва и за неволите и проблемите, с които се е сблъскал по време на плаването. Най-трудно му е било в Червено море, където освен безветрие, последвано от силен вятър го е застигнала и пясъчна буря.  В Малайзия пък е хванал някакъв вирус, който за малко да опорочи планираното околосветско плаване!

В по-трудните моменти Васил Куртев се е уповавал на Бога - нещо, до което опира всеки мореплавател, тъй като в открито море освен на собсвените си сили човек разчита и на Бога, на Св. Никола и на всички Светии, даващи надежда за успешно плаване!

 

"Който не е ходил в морето, той не се е молил на Бога!", д-р Васил Куртев.

 

Д-р Куртев споделя, че от кулинарна гледна точка се е справил добре, но определено нещото, което много му е липсвало и първото нещо, което ще хапне на родна земя е българското кисело мляко и сирене.

 

Адмирации и респект към великия български ветроходец Васил Куртев, планирал и осъществил този голям проект със собствени сили и средства! Едно голямо БРАВО за проплаваните 26 000 морски мили и щастливият край на околосветското пътешествие - неговата сбъдната мечта!